Tekst redactie 7 februari 2019 |
Dr. Neil Spector
Dr. Neil Spector, een kankeronderzoeker van Duke University die bijna stierf aan de complicaties van de ziekte van Lyme, richt zijn aandacht op het vinden van innovatieve therapieën voor Lyme en Bartonella. Antibiotica zijn momenteel de enige beschikbare behandeling voor de meeste door teken overgedragen ziekten. Antibiotica werken echter niet altijd. Zelfs bij vroege behandeling houdt een deel van de patiënten chronische symptomen. Wanneer de behandeling te laat komt, hebben patiënten nog meer kans op chronische ziekte.
Dr. Spector en zijn co-hoofdonderzoeker bij Duke University, professor Timothy Haystead, werken samen met wetenschappers van de Johns Hopkins School of Medicine en Tulane University. De onderzoekers gebruiken nieuwe technologieën om geneesmiddelen te ontwikkelen die zich richten op specifieke eiwitten aan de buitenzijde van de bacteriën. Een methode die succesvol is gebleken bij het ontdekken van nieuwe kankertherapieën.
Dr. Spector leed jarenlang aan een niet-gediagnosticeerde ziekte van Lyme, die zijn hart ernstig had beschadigd. Hij kreeg in 2009 een levensreddende harttransplantatie.
“Ons doel is om medicijnen te identificeren die de achilleshiel van deze ziekteverwekkers raken terwijl ze het darmmicrobioom sparen.”
Spector en Haystead hebben al meer dan 20 bacteriële eiwitten geïdentificeerd die als doelwit kunnen dienen bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.
Bij deze samenwerking is het de eerste keer dat de enorme kennis van kankeronderzoek wordt toegepast op de ziekte van Lyme. Dr. Spector zegt dat veel kenmerken van kanker ook gelden voor de ziekte van Lyme en Bartonella.
“Ik denk dat er een manier is om te profiteren van de lessen die we de afgelopen twintig jaar hebben geleerd in kankerbiologie en fundamenteel onderzoek en we ze kunnen toepassen op onderzoek naar Lyme,” zegt Spector. “We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden.”
De ziekte van Lyme kan iedereen overkomen. De laatste jaren wordt er een stijging van het aantal lymepatiënten gemeld. De lymevereniging staat voor je klaar!
Help ook mee in de strijd tegen de tekenziekten. Wat kan je doen? Doneer, word lid, of help als vrijwilliger. Zie alle mogelijkheden
op pagina Help mee.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen,
meld je hier aan voor de nieuwsbrief.
Bel 0900 2100022 (15 cent per minuut). Vanuit het buitenland 0031 85 3001025
Tijden:
maandag van 19.00 - 21.30 uur, woensdag van 19.00 - 21.30 uur,
donderdag van 20.00 tot 21.00 uur en vrijdag van 14.00 tot 16.30 uur.