Kinderen lopen een groter risico dan volwassenen om de ziekte van Lyme en/of co-infecties op te lopen. Kinderen brengen vaak meer tijd buiten door en weten vaak niet dat teken besmet kunnen zijn met ziekteverwekkers. Ze weten vaak ook niet hoe teken eruitzien en welke gebieden zij moeten vermijden. 

Wisselende klachten

Kleine kinderen kunnen hun klachten vaak niet goed benoemen. Soms zullen zij niet in de gaten hebben dat verschijnselen als bijvoorbeeld tintelingen, oorsuizen, dove plekken en andere klachten niet normaal zijn. Hierdoor zullen zij hun klachten niet melden. Er kan nogal eens ten onrechte de conclusie getrokken worden dat kinderen klagen om aandacht te krijgen. Dat het klachtenbeeld bovendien heel wisselend kan zijn en per dag of zelfs per uur kan verschillen, kan het stellen van een diagnose bemoeilijken. Het maakt het voor ouders en artsen extra moeilijk om kinderen te begrijpen. Onderzoekers hebben gevonden, dat Lymeborreliose de oorzaak kan zijn van het ontstaan van een op ADHD lijkende beeld. In het bijzonder bij tieners kunnen plotseling psychologische problemen ontstaan zoals depressie.

Meest voorkomende symptomen van een Lyme infectie bij jonge patiënten:

• Griepachtige verschijnselen (moe, veel slapen)
• Overgevoelig voor licht
• Maag- en buikklachten
• Hoofd,- keel,- rug, -en spierpijn
• Tintelingen, dove plekken in/op ledematen
• Gehoor- en gezichtsproblemen die kunnen komen en gaan

• Snel vermoeid en niet meer willen deelnemen aan lichamelijke activiteiten

• Ernstige verzwakking of invaliditeit
• Cognitieve problemen zoals: concentratie-, denk- en geheugenproblemen

• Leer- en/of gedragsproblemen
• Lang niet altijd ontwikkelen kinderen een rode vlek/ring op de huid (EM-huiduitslag).

Problemen op school

Bij veel kinderen met Lymeborreliose ontstaan problemen op school. Prestaties gaan achteruit, het schoolverzuim neemt toe, de kinderen raken sociaal geïsoleerd enzovoort. Omdat kinderen met Lyme vaak te ziek of vermoeid zijn om naar school te gaan en er onvoldoende kennis aanwezig is over de ziekte bij scholen/schoolartsen, kunnen er problemen ontstaan met de leerplicht. Als gevolg hiervan worden regelmatig meldingen gedaan van aanmelding bij Veilig Thuis/AMK of dreigende ondertoezichtstelling door de Raad voor de Kinderbescherming. Wij adviseren ouders vooral in gesprek te blijven met school en zoveel als mogelijk het contact tussen andere en jouw kind te bevorderen.  Maar toch kun je niet altijd een melding bij VeiligThuis of bemoeienis van de Raad voor de Kinderbescherming voorkomen. Samen met de Belangenvereniging Zorgintensieve kinderen (BVIKZ) stellen wij misstanden aan de kaak en brengen ze onder de aandacht van de politiek.  Bekijk de uitzending van nieuwsuur uit 2016 en van Eenvandaag uit 2017

Meer informatie

Ouders van kinderen met Lyme kunnen terecht voor informatie bij ouders@lymevereniging.nl

Lymevereniging

De ziekte van Lyme kan iedereen overkomen. De laatste jaren wordt er een stijging van het aantal lymepatiënten gemeld. De lymevereniging staat voor je klaar!

Help ook mee in de strijd tegen de tekenziekten. Wat kan je doen? Doneer, word lid, of help als vrijwilliger. Zie alle mogelijkheden
op pagina Help mee.

lymevereniging
ANBI_FC ANBI_FC

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen,
meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Vragen over Lyme?

Bel 0900 2100022 (15 cent per minuut). Vanuit het buitenland 0031 85 3001025
Voor de tijden zie: Telefoondienst.