Preventie campagne

In 2020 heeft er een preventie campagne genaamd: “Don’t teek the risk”, plaatsgevonden.
Zie meer informatie over de campagne en hoe je jezelf het beste kan beschermen tegen teken op:
https://lymevereniging.nl/dontteektherisk/

Tekenverwijderkaart

U kunt bij ons een handige Tekenverwijderkaart bestellen, zodat zelfs de kleinste teek goed bekeken kan worden. De kaart heeft de grootte van een bankpas en is daardoor makkelijk in uw portemonnee mee te nemen.

U kunt de Tekenkaart bestellen in onze webshop

Tekenkaart

De Tekenkaart is een praktisch hulpmiddel bij de verwijdering van teken. Anders dan de traditionele tekentang is de mogelijkheid om de teek samen te knijpen of te verdrukken niet aanwezig.

De tekenkaart zorgt er verder voor dat het besmette bloed van de teek niet terug vloeit in het slachtoffer. De kaart heeft ook een inkeping om nimfen en wespenangels te verwijderen.
Tevens kan de tekenkaart ook bij huisdieren worden gebruikt.

Deze kaart is voor € 3 per stuk en een minimale afname van twee kaarten, excl. verzendkosten, te bestellen. De Lymevereniging rekent geen BTW. Met uw bestelling steunt u ook de Lymevereniging!

Voor meer informatie over de Tekenkaart kunt u terecht bij: voorlichting@lymevereniging.nl

Voor meer informatie over de bestelling kunt u terecht bij: ledenadministratie@lymevereniging.nl

Tips tegen Teken(beten)

  • Kleed je zo goed mogelijk voor een bezoek aan de natuur. Draag een lange broek, met de broekspijpen in de sokken, kleding met lange mouwen, goed gesloten schoeisel en een hoofddeksel.
  • Gebruik een tekenwerend middel als DEET 40 of 50%, Tea tree olie of draag geïmpregneerde kleding als u door werk vaak of lange tijd in de natuur moet zijn.
  • Neem een douche om eventuele loszittende nimfen en teken af te spoelen.
  • Was gedragen kleding uit of stop die in de droger op de warmste stand. Teken schijnen dat niet te overleven.
  • Controle van het lichaam op teken, vooral nimfen, na een wandeling of kamperen in een natuurgebied is noodzakelijk. Het is echter gebleken, dat steeds meer mensen ook in hun directe omgeving, bijvoorbeeld in eigen tuin, gebeten worden. De kans dat een teek de ziekte van Lyme en/of een/meerdere co-infectie(s) overbrengt, neemt toe met de duur die de teek vastzit in de gastheer. Zo snel mogelijk en op de juiste wijze verwijderen van een teek is dus belangrijk; hiervoor zijn diverse hulpmiddelen in de handel.
  • Noteer een opgemerkte tekenbeet in uw agenda, zowel de datum als de plaats van de tekenbeet. Wees alert op het ontstaan van een rode kring/vlek rondom de tekenbeet (Erythema Migrans) of elders op uw lichaam, en op gezondheidsklachten. Ga bij het ontstaan van een rode kring/vlek of gezondheidsklachten zonder rode kring/vlek direct naar uw huisarts. De helft van de Lymepatiënten geeft aan geen rode kring gezien of gehad te hebben.
  • Inenting tegen Lymeziekte of andere tekenbeetziekten is nog niet mogelijk. Wel is het mogelijk in te enten tegen FSME. Meer informatie is te vinden op TravelClinic.nl.

Preventie bij huisdieren

Het is van belang ook uw huisdier het hele jaar door regelmatig te controleren op teken. In elk geval na een verblijf in de natuur. Dieren kunnen ook ziek worden door tekenbeten! Symptomen kunnen zich anders uiten bij dieren. Babesia kan zelfs dodelijk zijn voor een hond. Voorkeursplaatsen zijn vooral rond of in de oren, onder de staart, tussen de poten, buik, kop en nek en tussen de tenen. Treft u een teek aan, dan dient deze op dezelfde manier als bij mensen verwijderd te worden.

Er zijn diverse middelen in de handel om uw dier preventief te behandelen tegen tekenbeten. Informeer hiervoor bij een dierenspeciaalzaak of bij uw dierenarts. Ga ook naar een dierenarts indien uw huisdier klachten heeft na een tekenbeet of als u meer informatie wilt over tekenbeetziekten.

De controle op uw huisdier is ook van belang voor uzelf en uw huisgenoten. Via hond of kat kunnen teken overlopen op mensen. Bij een aai of een knuffel is dat zo gebeurd. Ook als u preventieve middelen gebruikt, blijft controle dus belangrijk. U zult de eerste niet zijn die via het huisdier een tekenbeet oploopt!

Lymevereniging

De ziekte van Lyme kan iedereen overkomen. De laatste jaren wordt er een stijging van het aantal lymepatiënten gemeld. De lymevereniging staat voor je klaar!

Help ook mee in de strijd tegen de tekenziekten. Wat kan je doen? Doneer, word lid, of help als vrijwilliger. Zie alle mogelijkheden
op pagina Help mee.

lymevereniging
ANBI_FC ANBI_FC

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen,
meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Vragen over Lyme?

Bel 0900 2100022 (15 cent per minuut). Vanuit het buitenland 0031 85 3001025
Voor de tijden zie: Telefoondienst.