menu

Nieuw onderzoek eet-me-niet-eiwit

Het eet-me-niet-eiwit: onderzoek naar hoe de Borrelia bacterie is staat in het immuunsysteem te ontwijken.

Een van de grote mysteries van de ziekte van Lyme is hoe de Borrelia bacterie in staat is om het immuunsysteem te ontwijken en te overleven. De Bay Area Lyme Foundation, een belangrijke sponsor van onderzoek naar de ziekte van Lyme in de Verenigde Staten, gaat onderzoek doen naar een mechanisme van immuunontwijking door de Borrelia burgdorferi- bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. De uitkomsten van het onderzoek bieden een geheel nieuwe richting naar behandelmogelijkheden.

 

Borrelia oppervlakte-eiwit

In een eerdere studie ontdekten onderzoekers dat P66, een bekend Borrelia- oppervlakte-eiwit en één van de IgG Western Blot test –    een belangrijk deel van de immuunrespons kunnen remmen. Patiënten hebben zowel een robuuste immuunrespons als antibiotica nodig om een infectie uit te roeien. Antibiotica alleen is meestal niet voldoende. Door de mechanismen van het ontwijken van het immuunsysteem aan te pakken, kunnen patiënten de infectie efficiënter bestrijden.

 

Immuunsysteem helpen

Schadelijke bacteriën die het lichaam binnendringen worden meestal aangepakt door macrofagen, immuuncellen die op zoek gaan naar indringers om op te slokken en te verwijderen. Dit onderzoek toont echter aan dat P66 een bacterieel ‘eet me niet’- signaal is dat de macrofaag aanmoedigt om de bacterie te negeren door zich te binden aan een receptor op het macrofaagoppervlak genaamd SIRP-alpha. Dit soort ‘eet me niet’-signalen is een bekend mechanisme bij kanker en recenter bij atherosclerose. Het menselijke ‘eet me niet’-signaaleiwit CD47 bindt de SIRP-alpha receptor op macrofagen om aan te geven dat de cel niet vernietigd mag worden. Geneesmiddelen die voorkomen dat CD47 SIRP-alpha bindt, zijn getest in klinische onderzoeken voor de behandeling van sommige vormen van kanker.

 

Onderzoekers hopen dat het blokkeren van de activiteit van P66, net als het blokkeren van de activiteit van CD47 bij kanker, het immuunsysteem kan helpen bij het herkennen en bestrijden van Borrelia-bacteriën.

Alt =