menu

Amerikaans onderzoeksplan pakt groeiende dreiging van tekenbeetziekten aan

De Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) heeft een onderzoeksplan opgesteld  om de groeiende dreiging van tekenbeetziekten aan te pakken.

Actueel

De incidentie van gerapporteerde gevallen van, door teken overgedragen ziekten in de Verenigde Staten, is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. De verwachting is dat deze zal blijven toenemen, waardoor de kans op ernstige menselijke ziekten en sterfte wordt verhoogd. Volgens de Amerikaanse CDC (RIVM in Nederland) werden er in 2017 in de VS 59.349 gevallen van,door teken overgedragen ziekten gemeld in vergelijking met 48.610 gevallen in 2016. De ziekte van Lyme was goed voor het grootste deel (82%) van de gevallen. Recente CDC-schattingen suggereren dat de ziekte van Lyme onvoldoende wordt gerapporteerd en dat het werkelijke aantal ziektegevallen waarschijnlijk tien keer hoger is.

Van tenminste twintig verschillende ziekteverwekkende bacteriën, virussen en parasieten is bekend dat ze van teken op mensen worden overgedragen. Afhankelijk van de ziekte kunnen patiënten symptomen krijgen die variëren van milde infecties die vanzelf overgaan tot ernstige ziekte, langdurige invaliditeit of overlijden. Veel door teken overgedragen ziekten zijn pas recent ontdekt. Er worden nog steeds nieuwe door teken overgedragen ziekteverwekkers gerapporteerd, waardoor er bezorgdheid is over gemiste diagnoses, onvoldoende behandeling en kennislacunes met betrekking tot tekenbeetziekten.

Vijf prioriteiten voor het onderzoek:

Het nieuwe NIH onderzoeksplan richt zich op vijf wetenschappelijke prioriteiten voor het bevorderen van onderzoek en ontwikkeling in de komende vijf jaar. Ten eerste roept het plan op tot verbetering van de fundamentele kennis van tekenbeetziekten, inclusief de biologie van door teken overgedragen ziekteverwekkers; hoe ze worden overgedragen op mensen, het immuunsysteem ontwijken en zich verspreiden in het lichaam. Dit gebied omvat ook het vinden van de oorzaak van aanhoudende symptomen bij sommige mensen die besmet zijn met tekenbeetziekten, zoals de ziekte van Lyme.

Ten tweede roept het plan op om de detectie en diagnose van tekenbeetziekten te verbeteren door snelle diagnostische tests te ontwikkelen die een ziekteverwekker zowel vroeg als laat in de infectie kunnen opsporen en onderscheid kunnen maken tussen actieve en doorgemaakte infecties.

Ten derde zal NIH de ontwikkeling ondersteunen van diagnostiek die het succes van de behandeling kan voorspellen en menselijke biomarkers voor infecties en aanhoudende symptomen kan vaststellen.

Ten vierde richt het plan zich op onderzoek om nieuwe behandelingen voor tekenbeetziekten te ontwikkelen en technieken om ziektecomplicaties te verminderen.

Ten vijfde geeft het plan prioriteit aan de ontwikkeling van hulpmiddelen en bronnen om onderzoek naar tekenbeetziekten te bevorderen. Dit door de toegang van wetenschappers tot biologische monsters, genetische gegevens van tekenbeetziekten te verbeteren en de ontwikkeling van veelbelovende producten te ondersteunen. Het nieuwe NIH onderzoeksplan bouwt voort op de activiteiten van de Tick-Borne Disease Working Group, die in 2018 een rapport uitbracht aan het Congres met onderzoeksaanbevelingen.

Bron

Deze afbeelding laat goed zien hoe het ontwerp van de mond van een teek het over het algemeen moeilijk maakt om teken te verwijderen zodra ze zich hebben ingegraven voor een bloedmaaltijd.