menu
Belastingaangifte 2021

Belasting terugvragen

Belastingaangifte 2021 

Tot 1 mei kun je belastingaangifte doen over 2021. 

Belasting terugvragen
Specifieke kosten

Aftrekken specifieke zorgkosten

 Veel lymepatiënten  zitten met zorgkosten die ze nergens vergoed krijgen. Kosten voor alternatieve behandelingen bijvoorbeeld. Of voor behandeling door gespecialiseerde artsen in het buitenland.

Sommige van die bedragen kunnen in mindering worden gebracht op de aangifte inkomstenbelasting. Veel mensen krijgen op die manier 30 tot 50 procent van hun zelf betaalde zorgkosten terug. 

Betaal je weinig of geen belasting?
Dan is het belangrijk om tóch belangrijk om de zorgkosten als aftrekpost op de belastingaangifte mee te nemen. Loop je door die aftrek heffingskortingen mis, dan rekent de Belastingdienst voor je uit
hoeveel heffingskorting je had gekregen zonder die zorgkosten. Dat bedrag wordt dan contant aan je uitbetaald. Dat heet ’tegemoetkoming specifieke zorgkosten’.

Niet alle zorgkosten kunnen in mindering worden gebracht
Om zeker te weten welke zorgkosten in mindering kunnen worden gebracht, heeft de Belastingdienst daar een gedetailleerd overzicht van gemaakt.

Aftrekbaar of niet?

Wat mag je wel en wat mag je niet aftrekken?

‘Geneesmiddelen op recept van een arts’ mag je aftrekken. Alternatieve geneesmiddelen zijn ook geneesmiddelen. Veel mensen met lyme gebruiken voedingssupplementen, soms op voorschrift van een (alternatief werkend) arts. Zijn dat ‘geneesmiddelen op recept’ of niet? Die info is nergens te vinden. We hebben de belastingdienst daarover gebeld.  

De belastingdienst zei: ‘Preventieve middelen zijn geen geneesmiddelen. Alleen als 70% of meer van de gebruikers van een bepaald middel dat middel neemt om te herstellen van ziekte in plaats van om ziekte te voorkomen, dán geldt het voor ons als geneesmiddel. Als u twijfelt, moet u de verpakking insturen en vragen om een beslissing van de inspecteur.’ 

Dus, bijvoorbeeld: paracetamol op recept van een arts is een geneesmiddel dat je mag aftrekken, maar vitamine C op recept van een arts is een voedingssupplement dat je niet mag aftrekken.  

Kees Dijkman van Iederin, het netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte waarbij de Lymevereniging is aangesloten, heeft een heel handig stappenplan opgesteld voor het aftrekken van je zorgkosten. Dat vind je hier:   

https://iederin.nl/wp-content/uploads/2021/12/Stappenplan-aftrek-zorgkosten-over-het-jaar-2021.docx 

 We wensen je heel veel succes!  

 Andere regelingen 

Naast informatie over de fiscale aftrekmogelijkheden vind je op de website Meerkosten.nl ook informatie over andere regelingen voor inkomensondersteuning. 

 

 

Tips

Belastingtips van het tv-programma Radar  

Overal op internet vind je tips voor je aangifte. Hieronder de tips voor besparing bij je belastingaangifte van het televisieprogramma Radar.  

Vanaf 1 maart kan je de belastingaangifte invullen. Daar heb je tot 1 mei de tijd voor. Vul je de aangifte voor 1 april in? Dan krijg je voor 1 juli bericht. In 2022 doe je aangifte over 2021. De Belastingdienst vult elk jaar alvast de gegevens in die zij van jou hebben. Zorg dat je tijdig je aangifte verstuurt, daarmee voorkom je namelijk boetes. 

 1. Check de vooraf ingevulde gegevens!

Handig dat de fiscus alles alvast voor je invult, maar soms kloppen die gegevens niet. Check dus of de bedragen bij het loon kloppen met de jaaropgaaf van je werkgever. Controleer of de gegevens van je hypotheek en WOZ-opgave overeenkomen met de documenten die je zelf hebt. 

 1. Geen brief, toch aangifte

Krijg je geen brief van de Belastingdienst dat je aangifte moet doen, vul dan toch de aangifte in met aftrekposten waar jij gebruik van wil maken. Het kan zomaar zijn dat je toch ineens geld terug krijgt. Dit moet dan wel meer dan vijftien euro zijn, want daaronder keert de Belastingdienst niet uit. Moet je 45 euro of minder betalen? Dan scheldt de fiscus dat kwijt. 

 1. Doe niet direct aangifte

Je kan vanaf 1 maart aangifte doen, maar je kan beter wachten tot de derde en vierde week van maart. De Belastingdienst ontdekt soms foutjes in de aangifte die in de eerste twee weken worden hersteld. Je kan aangifte doen via de app of de website van de fiscus, maar let op, want via de app kan je geen vooraf ingevulde gegevens wijzigen. 

 1. Maak kopieën van aftrekposten

Als je gebruik maakt van aftrekposten is het belangrijk dat je goed gedocumenteerd hebt welke kosten je gemaakt hebt. Zorg dus dat je kopieën van bonnen hebt. De fiscus doet regelmatig checks en kan vragen om onderbouwing van de opgegeven aftrekposten. 

 1. Denk aan middeling

Als je een sterk wisselend inkomen hebt, dan kan je middeling aanvragen. Er wordt dan een gelijke verdeling van je inkomen over de afgelopen drie jaar gemaakt. Als blijkt dat daar voor jou een belastingvoordeel ontstaat, met een drempel van 545 euro, dan krijg je het verschil terug. Dit is met name belangrijk voor mensen die minder zijn gaan werken, gestopt of gestart zijn met werken, een ontslagvergoeding hebben gekregen of werken als freelancer.

 1. Donaties aan goede doelen

Een gift aan een goed doel met een ANBI-status mag je aftrekken. ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Er geldt een drempel van één procent van je inkomen. Je kan overigens beter kiezen voor een periodieke gift, dan mag je namelijk het hele bedrag aftrekken. Periodiek wil zeggen: voor een periode van vijf jaar en steeds hetzelfde bedrag. Wie schenkt aan een culturele instelling mag 125% van de gift aftrekken bij een schenking tot vijfduizend euro.  

 1. Trek je reiskosten af

Ben je een frequente forens en reis je met het openbaar vervoer? Dan mag je je reiskosten aftrekken. Hoeveel je mag aftrekken is afhankelijk van de afstand en het aantal dagen dat je per week reist. Maximaal is dat 2214 euro voor iemand die meer dan negentig kilometer reist gedurende vier of meer dagen per week. Je mag je reiskosten niet aftrekken als je minder dan tien kilometer van je werk woont. Krijg je een vergoeding van je werkgever voor reiskosten? Dan wordt die in mindering gebracht. 

 1. Geef je cryptovaluta op

Bitcoins en andere cryptovaluta winnen aan populariteit, maar vergeet niet dat je de waarde van je portefeuille moet opgeven aan de fiscus. Daarbij geef je de waarde op zoals die op 1 januari 2021 was, dus niet waarde van ‘vandaag’. 

 1. Koop alimentatie af

Mensen die nu al weten dat ze volgend jaar in box 1 een lager tarief gaan betalen, doen er goed aan om partneralimentatie nu al af te kopen of vooruit te betalen. Die betaling kan je dan namelijk dit jaar nog aftrekken tegen het hogere tarief (51,75%) in plaats van 37,8% volgend jaar. Omdat je vermogen in box 3 volgend jaar dan ook nog eens lager is, betaal je er ook minder belasting over. 

 1. Meld je studieschuld in box 3

Je belastingvrije vermogen mocht in 2021 50.000 euro zijn en voor fiscale partners is die 100.000. Dat geef je op in box 3. Als je dus meer dan 50.000 euro vermogen hebt, moet je vermogensbelasting betalen. Heb je een studieschuld? Dan mag je die aftrekken in box 3 van je vermogen. Let er wel op dat je studieschuld minimaal 3000 euro moet zijn. 

 1. Fiscaal partners kunnen besparen

Als je een relatie hebt en je partner woont op hetzelfde adres als jij, dan kun je als fiscaal partners bepaalde aftrekposten verdelen. Zo mag je spaargeld en vermogen in box 3 verdelen, maar ook aftrekbare giften en studiekosten. Heb je kinderen jonger dan 21? Dan mag je de kosten daarvoor fiscaal verdelen. Ook mag je de fiscale aftrekposten voor je woning, zoals de hypotheekrente, verdelen. 

Bron: https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/11-tips-voor-de-belastingaangifte-die-je-geld-kunnen-opleveren/