menu
Actueel

Betere behandeling van Bartonella

Financiering van Bartonella-onderzoekconsortium voor het ontwikkelen van betere behandeling

Belangrijke onderzoekers van infectieziekten aan de Tulane universiteit, de Duke universiteit en de North Carolina State universiteit in de VS,  gaan samenwerken om een ​​behandeling te ontwikkelen voor bartonellose, een ziekte die ernstige symptomen kan veroorzaken en die wordt overgedragen door vectoren (dat zijn organismen, meestal insecten, die een infectie van het ene dier of mens overdragen op een ander). Het vierjarige initiatief wordt gefinancierd door de Steven & Alexandra Cohen Foundation en zal vorm krijgen in een Bartonella-onderzoekconsortium.

Betere behandeling van Bartonella
De veel voorkomende co-infectie van lyme

Bartonella

Bartonella is een zoönotische, stealth bacteriële ziekteverwekker (‘stealth’ wil zeggen dat de ziekteverwekker het immuunsysteem onderdrukt of zich ervoor verstopt). Dat Bartonella dieren of mensen infecteert is nog niet lang bekend. Pas tijdens de hiv-epidemie, toen immuun-gecompromitteerde patiënten symptomen van Bartonella begonnen te vertonen, kwam dit aan het licht. Bartonellosen zijn vaak ziekten die vanzelf overgaan en kunnen worden verholpen door het immuunsysteem van gezonde personen. Bij immuun-gecompromitteerde personen, of in geval van een co-infectie, kunnen ze echter ernstige neurologische, neuro-psychiatrische, cardiovasculaire en reumatologische symptomen veroorzaken. Katten en vlooien dragen vaak de ziekteverwekker bij zich, wat de kans op overdracht op mensen vergroot.

Samenwerking

Betere behandeling

De hoofdonderzoekers van het consortium steunen een gezamenlijke benadering om complexe, slecht begrepen infectieziekten te onderzoeken. Door samen te werken om Bartonella-infecties te voorkomen en te behandelen zullen ze patiëntrelevante oplossingen bieden, die de gezondheid van zowel dier als mens verbeteren. Gerichte antimicrobiële strategieën om langdurige Bartonella-infecties te elimineren zullen de resultaten voor de patiënt drastisch verbeteren.

Symptomen

Overeenkomsten Bartonella en Borrelia

De symptomen van Bartonella overlappen met die van andere door vectoren overgedragen organismen zoals Borrelia burgdorferi, de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. In sommige gevallen zijn patiënten geïnfecteerd met zowel Bartonella als Borrelia, wat een verergering van de symptomen kan veroorzaken.

Zoals vaak wordt gezien bij patiënten met de ziekte van Lyme, ontwikkelt een subgroep van mensen met bartonellose chronische symptomen, ondanks eerdere antibioticabehandeling. Behandelingsfalen is gedocumenteerd bij beide infecties, dus de behoefte aan medicijnen die deze bacteriën elimineren is groot. Hoogleraar Monica Embers, een microbioloog en immunoloog bij het Tulane National Primate onderzoekscentrum, richt zich op de persistentie ondanks antibioticabehandeling van door teken overgedragen infectieziekten en zal haar expertise inbrengen in het consortium. 

‘Er zijn veel overeenkomsten tussen Bartonella- en Borrelia-infecties, die beide moeilijk te detecteren en te behandelen zijn. Het ontwikkelen van gerichte behandelingen heeft het potentieel om veel lijden te verlichten, zowel bij de mens als bij huisdieren,’ aldus Embers. 

Er zijn meer dan veertig bekende Bartonella-soorten of -ondersoorten en ten minste zeventien daarvan zijn in verband gebracht met een spectrum van ziektesymptomen. Hoewel Bartonella nog steeds wordt verwaarloosd in de menselijke en veterinaire geneeskunde, toont recenter bewijs een belangrijke rol aan voor deze bacteriën bij een verscheidenheid aan ziekten.

Team van

Onderzoekers

Dankzij de financiering van dit onderzoeksinitiatief kan de expertise van de onderzoekslaboratoria aan de Duke universiteit, North Carolina State universiteit en Tulane universiteit worden gebundeld. Hoofdonderzoekers zijn onder meer Drs. Edward B. Breitschwerdt, Monica E. Embers, Timothy A Haystead en Ricardo G. Maggi. Gedurende de komende vier jaar zullen deze gevestigde onderzoekers en hun zeer bekwame onderzoeksteams een nieuw medicijn ontwikkelen voor de behandeling van bartonellose. 

Bron: The Steven & Alexandra Cohen Foundation grants funding for Bartonella Research Consortium | Tulane News

Betere behandeling van Bartonella