menu
Hoe de Lymevereniging patiënten bijstaat

Bijstaan

De Lymevereniging staat lymepatiënten bij waar nodig. Dit doen wij onder andere door onze telefoondienst en het beantwoorden vragen. Door duidelijkheid te geven van alles waar ze mee te maken krijgen.  Maar ook door voorlichting te geven, trainingen te organiseren en hen bij te staan in waar ze tegenaan lopen. Samen sterk!

Bijstaan via het bieden van contact

Telefoondienst

Dit doen we in de eerste plaats door contact. Lymepatiënten en hun naasten kunnen contact opnemen met onze telefoondienst en kunnen hier terecht met al hun vragen. Onze vrijwilligers van de telefoondienst proberen deze vragen zo goed mogelijk te beantwoorden en verwijzen ze anders door naar een van onze vrijwilligers die gespecialiseerd is en expert is in een bepaald onderwerp (denk aan: verzekeringen, rechten of het UWV).

Lees meer over de telefoondienst
Trainingen geven

UWV-training

Ook zijn we bezig met het opzetten van een UWV-training om lymepatiënten kennis te geven wat hun rechten zijn en ze door de juiste kennis te geven ze te ondersteunen in hun contact met instanties. Omdat contact met het UWV voor veel lymepatiënten een strijd is waar ze stuiten op veel onbegrip, hopen we zo onze leden voor te bereiden op hun procedure met het UWV.

Hier lees je meer over de pilot van de UWV training in 2020
Bijstaan
Werkgroep UWV training
kennis over rechten

Voorlichting geven aan patiënten

Lymepatiënten bijstaan doen we ook door voorlichting te geven en ondersteuning te bieden op medisch, sociaal, maatschappelijk en financieel terrein aan patiënten bij de negatieve gevolgen van het hebben van de ziekte van Lyme en co-infecties.

Zo geven we bijvoorbeeld voorlichting aan onze leden over het bestaan van verschillende zorgrichtlijnen die de keuzevrijheid voor patiënten stimuleren. Maar ook adviseren we hen over hun rechten en waar ze tegen aan kunnen lopen in hun werk of met verzekeringen.

Meer hierover lees je in Leven & Lyme
gespreksgroepen

Lotgenotencontact

Bijstaan doen we ook door het bieden van contactmogelijkheden aan Lymepatiënten en hun naasten. Dit doen we bijvoorbeeld door het organiseren van lotgenoten bijeenkomsten en gespreksgroepen (zoals bijvoorbeeld de moedergroep). Daarnaast verwijzen we patiënten ook vaak door naar lotgenoten groepen op Facebook zodat we steun kunnen vinden bij elkaar.

Lees hier meer over de gespreksgroepen die er zijn
Mediatraining