menu
blog

De wolf recht in zijn ogen kijken - Dennis Haverhals

Je hebt net een tijd vol zware herx reacties achter de rug of staat aan de start van een nieuwe behandeling. Je bent het helemaal zat en je wilt het liefst zo snel mogelijk je leven weer oppakken. Je staat met je rug tegen een hoge muur waar met grote letters LYME op staat geschreven.

Waar is de Lyme?

Je hebt jarenlang gestreden om op kracht te komen. Onderweg heb je verschillende hulpmiddelen gevonden om de muur te beklimmen en nu ben je er eindelijk klaar voor. Deze keer gaat het je lukken. Ken je dat gevoel?

Helaas klopt deze analogie niet helemaal want ook al voelt het soms alsof we de juiste gereedschappen hebben en weten welke muur we moeten beklimmen, is de muur van lyme onzichtbaar. Onzichtbaar voor het oog en zelfs ook voor je lichaam. De lyme is dus beter te vergelijken met een grote boze wolf.

De regie in eigen handen nemen
Je loopt rond in een groot donker bos klaar om de grote boze wolf aan te vechten. Je hebt hem al kunnen verzwakken met de verschillende vallen die je in het bos geplaatst hebt en je weet ondertussen evenveel over wolven als Freek Vonk. Je weet zeker dat je de wolf dit keer kunt verslaan, maar weet je eigenlijk wel waar de wolf zich in het grote bos bevindt?

Heb je ooit al eens stilgestaan bij de vraag: Waar is de lyme?

Ik betrapte mezelf vandaag op het feit dat deze simpele vraag voor mij – na meer dan 4 jaar vechten voor mijn gezondheid – raar genoeg nog nieuw is. Sterker nog, in mijn zoektocht naar hulp om deze ziekte te overwinnen heb ik nooit bij mezelf stil gestaan wat ikzelf kan doen op de frontlinie.

Het voelt alsof ik een leger heb getraind en voorzien heb van de beste uitrusting om vervolgens op het slagveld de regie uit handen te geven. Ik heb de coördinatie van de aanval aan het lot overgelaten. Omdat het leger sterk genoeg zou zijn en het lot zou weten waar de lyme was en hoe hij te overwinnen was. Echter heeft het lot mij nog geen compleet herstel weten te brengen. Hoogste tijd dus om de regie terug te pakken!

Nu weten we allemaal dat de lyme een gluiperige en sluwe wolf is die zich niet makkelijk laat pakken, maar om hem te kunnen pakken moeten we eerst weten waar hij zich bevindt.

Dennis Haverhals

De wolf recht in zijn ogen kijken
Daarom ga ik de komende weken mijn dagelijkse meditatie sessies richten op deze belangrijke vraag met als doel om me zoveel mogelijk bewust te worden van (de lyme in) mijn lichaam. Ik ben hier vanochtend mee begonnen en merkte direct al een reactie; ik kreeg op steeds meer plekken een licht drukkend of stekend gevoel.

Het was overweldigend omdat ik na al deze jaren en de stappen die ik gezet heb niet had verwacht nog zoveel te voelen, maar dat is juist het doel. Ik geloof in de kracht van mijn lichaam en de werking van de middelen die ik in mijn herstel gebruik, maar zeker nu ik al een flink stuk hersteld ben kan het geen kwaad om deze kracht en middelen te helpen door overzicht te krijgen op het slagveld zodat ik de wolf recht in zijn ogen kan kijken terwijl ik de troepen naar de overwinning leidt.

Doe je ook mee?
Ik weet uiteraard nog niet wat dit voor impact zal hebben op mijn herstel, maar wanneer jij hier ook iets in ziet vraag ik je om mee te doen met dit letterlijke gedachte experiment.

Neem de komende 30 dagen 10 tot 20 minuten per dag de tijd om je volledig bewust te worden van (de lyme in) je lichaam. Ontspan jezelf zoveel mogelijk en laat de sensaties komen en gaan. Loop in gedachte elk deel van je lichaam af en stel je steeds weer de vraag: Waar is de lyme?

Wees zo specifiek mogelijk in je body scan, onderzoek de moeilijke plekken die je tegenkomt in meer detail maar probeer niets te forceren of op te lossen. Het doel is enkel bewust te worden van (de lyme in) je lichaam zodat de middelen en de innerlijke kracht van je lichaam nog beter hun werk kunnen doen.