menu

Dit is hoe je een inzamelingsactie kunt opzetten

Naam: Tiana Ghijs

De helft van de lymepatiënten heeft meer dan € 5.000 zelf betaald voor tests, zorg en behandelingen. Om deze zorgkosten te kunnen betalen, zamelen veel mensen geld in. Zo ook Tiana, die wij een dag mochten volgen. In deze blog deelt zij hoe de dag verliep, wat er allemaal komt kijken bij het opzetten van een inzamelingsevenement en geeft ze tips om dit alles tot een groot succes te maken!

 Zou je jezelf even kort willen voorstellen?

Mijn naam is Tiana, ik ben 26 jaar. Ik heb nu 4 jaar de ziekte van Lyme, waarvan ik nu twee jaar in behandeling ben en mijn arts in België heeft het erkend sinds 6 maanden. Ik woon nog thuis bij mijn ouders en ik heb een hond Luna en ik speel petanque en daar hebben we een benefiet voor georganiseerd.

Alt=

We volgden je op een dag dat je geld aan het inzamelen was voor je gezondheid. Waarom moet je geld inzamelen?

Dat benefiet was omdat ik in het buitenland mijn behandeling volg voor lyme en die behandelingen worden niet terugbetaald en zijn heel duur en die kan ik anders niet betalen. Dus daarom heb ik hulp van andere mensen nodig om die behandeling te kunnen volgen.

Bijschrift: Winnaars dag 2 met gesponsorde trofeeën

Bijschrijft: Toernooi

Wat voor actie had je georganiseerd om geld in te zamelen op de dag dat we je volgde?

Ik had twee keer een petanque toernooi georganiseerd. Dit staat in Nederland ook wel bekend als jeu de boules

Bijschrift: Locatie van de wedstrijden van dag twee

Hoe gingen de voorbereidingen in zijn werk?

Ik moest een locatie zoeken waar genoeg terreinen waren om mensen te kunnen laten spelen. De eerste dag konden er 24 ploegen inschrijven. (Een ploeg bestaat uit 3 personen.) Vervolgens moet je een documentje bijhouden wie zich ingeschreven had en wie er betaald had.

Bijschrift: De eetkraam

We moesten ook voorzien dat er drank en eten was. Sanitaire voorzieningen moesten geregeld worden. We hebben dankkaarten laten drukken bij de drukkerij. Je moet vrijwilligers regelen die de drank verkopen. Ook was er een hamburgerkraam en frietkraam aanwezig waar mensen bonnetjes voor konden kopen. Een deel van de opbrengst van het eten ging ook naar mijn behandeling.

Bijschrift: Banner met sponsoren

Verder hebben we sponsoren gezocht. Bedrijven konden namelijk als reclame voor hun bedrijf hun logo op een banner zetten als ze geld doneerde voor de wedstrijden.

 

Bijschrift: Loterij prijzen

 

We hadden ook een loterijspel, zo hebben we ook geld ingezameld. Daarvoor moest ik ook prijzen zoeken, die gedoneerd werden door bedrijven.

Bijschrijft: Winnaars dag 1

Hoe verliep de ochtend voor het evenement?

Toen ik opstond heb ik thuis ontbeten en medicatie ingenomen. Toen zijn we thuis vertrokken naar het evenement. Daar hebben we alles opgezet. Tafels en stoelen enz. klaarzetten. Dat was veel werk, dus we liepen een klein beetje uit. We waren nog bezig toen er mensen kwamen. Gelukkig hadden we op dag 2 veel meer tijd ervoor, dus dat was fijner.

Bijschrijft: Alle mensen die geholpen hebben op dag 1

Welke hulp kreeg je op de dag zelf?

Op de eerste dag was het enkel mijn familie die geholpen heeft. Ik, mijn mama, mijn broer, zijn beste vriend en mijn schoonzus. Ik heb voor alle wedstrijden getrokken wie tegen wie moest spelen. Het was dus een hele drukke dag voor mij! Ik kon zelf niet zoveel met de mensen praten en heb niet veel meegekregen van de dag omdat ik zoveel moest regelen.

De tweede dag had ik meer vrijwilligers, dus toen heb ik andere mensen zulke taken laten doen zodat ik meer kon genieten van de dag en met mensen kon praten.

Bijschrift: De mensen op de laatste plaats op dag 1

Hoe zorgde je ervoor dat er veel mensen deelnemen aan je evenement?

Ik heb veel op social media geplaatst om mensen betrokken te krijgen. Ik speel ook zelf petanque, dus ik kom veel in petanque clubs en daar hingen affiches. Als ik zelf aan het spelen was, zei ik “Hey je moet naar mijn toernooi komen!”. Ik heb ook mijn affiche kunnen delen op een nieuws website in de buurt en op de voetbalclub waar mijn papa actief is, hebben ze ook affiches gehangen.

Bijschrijft: Meten welke bal de winnaar is

Hoe verliep het evenement?

De eerste dag was veel vermoeiender dan de tweede dag omdat die van in de ochtend tot in de avond liep en we hadden minder vrijwilligers. Dus ik heb daar meer moeten werken en het was weer voor het eerst dit jaar. De tweede dag zaten we al meer in de routine en de locatie was beter voorzien. Er waren daar ook voorzieningen binnen, dus dat was iets makkelijker en hoefde ik zelf minder te doen. Het waren twee geslaagde dagen.

Bijschrift: Prijzen weggeven

Op de foto’s zie je er natuurlijk super vrolijk uit, maar we weten allemaal dat lyme zwaar kan zijn. Wat waren de uitdagingen?

Vooraf alles regelen is zwaarder dan de dag zelf. Om alles rond te krijgen en de voorbereiding is veel werk. Dat moet ik vooral zelf doen omdat mensen uit mijn omgeving niet gewend zijn om dit soort dingen te doen. De dag zelf had ik meer hulp, dus dat was minder zwaar.

Bijschrift: Tiana die petanque speelt

 

Hoeveel geld haal je ongeveer op met zo’n evenement?

Alle twee de evenementen samen hebben 6.000 euro opgebracht. Dit is veel geld, maar de behandeling kostte in totaal 20.000 euro. Vandaar dat ik ook naast deze evenementen nog geld in moet blijven zamelen.

Bijschrift De mensen op de laatste plaats op dag 1

Hoe verliep je dag nadat het evenement afgelopen was?

Na het evenement ben ik een pizza gaan eten, want we hadden geen zin meer om te kopen na zo’n lange dag en daarna zijn we gelijk gaan slapen. Na dag twee ben ik naar het huis van mijn broer gegaan wat ik moest katten oppas voor hem zijn en toen heb ik daar geslapen.

Bijschrift: Bord van het loterijspel. Mensen konden een vakje kopen en dan konden ze hun naam erin schrijven en dan in de envelop onderaan zaten de nummers van de winnende vakjes en er waren 4 prijzen.

Welke tip zou je mee willen geven aan de mensen die ook geld moeten inzamelen voor hun behandeling?

Heel veel reclame maken en niet bang zijn om dingen te delen op social media. Als mensen het niet weten of niet weten waarom ze geld geven, gaan ze ook minder geneigd zijn om dingen te geven. Ik heb ook vaak gehoord van “sommige dingen zijn wel duur”, maar als je dan uitlegt van “ja maar mijn behandeling kost ook veel geld”, dan kijken ze er anders tegenaan. Je moet een stukje van je privé leven durven blootgeven, dat helpt. En durven naar bedrijven gaan om sponsoren te vinden. Je moet geld durven vragen.

Bijschrift: Niet alle vakjes van de loterij waren vol. Dus als de vakjes die gewonnen hadden geen naam hadden, werd uit die pot nog een naam getrokken voor wie de prijs zou winnen.

 

Met dank aan fotografen Michaja De Roo en Jesca