menu

FDA beveelt het testen op de tekenbeetinfectie Babesia aan in donorbloed

Actueel

Babesia is een infectie, overgedragen door teken, die je misschien niet ziek maakt, maar iemand kan doden die jouw gedoneerde bloed ontvangt.

De ziekte heet babesiosis en de FDA (Food and Drug Administration) in Amerika is recent met strikte nieuwe aanbevelingen gekomen voor screening op de parasiet die de ziekte veroorzaakt, in donorbloed.

“Ik heb gezien dat mensen hier erg ziek van worden en het is belangrijk om dat te vermijden,” zegt dokter Steven Sloan directeur van de bloedbank in een ziekenhuis. “Dus ik denk dat het een uitstekende zet is van de FDA.

Het is de ziekte die, de meeste door transfusie overgedragen dodelijke ongevallen in de VS, heeft veroorzaakt in de afgelopen tien jaar” verklaart Sloan.

Het FDA-rapport merkt op dat van de 200 bekende gevallen van babesiosis via bloedtransfusies, 95 procent uit veertien staten en het District Columbia kwam. Het rapport beveelt aan om gezondheidsenquêtes bij te werken in de meest getroffen staten. “Dus als een monster positief test op Babesia, gebruiken we dat bloed voor geen enkele patiënt, dat bloed wordt weggegooid,” zegt Sloan.

Hoewel het FDA-rapport duidelijk maakt dat, ‘het testen op Babesia aanbeveelt, maar niet vereist,’ voorspelt Sloan dat elke bloedleverancier op tijd zal ingrijpen. De Lymevereniging is van mening dat deze aanbeveling ook in Nederland doorgevoerd zou moeten worden evenals screening op de ziekte van Lyme, een infectie die chronisch kan worden.

Bron