menu

Livestream Boekpresentatie Jim Faas: aantonen dat je ziek bent: ‘Dit is gewoon oneerlijk’

Op 4 oktober 2019 vond de boekpresentatie van Jim Faas plaats in boekhandel Scheltema te Amsterdam. Voor deze boekpresentatie heeft de Lymevereniging de samenwerking met de ME/CVS vereniging en de Steungroep M.E. en arbeidsongeschiktheid opgezocht. Wij hebben gezorgd dat er een livestream was voor iedereen die niet de mogelijkheid hadden er zelf bij te zijn. 

Actueel

Jim Faas is verzekeringsarts bij het UWV bij de afdeling bezwaar en beroep. Hij heeft de afgelopen jaren naast zijn werk bij het UWV wetenschappelijk onderzoek gedaan en hij is nu gepromoveerd op dit onderzoek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Jim Faas heeft rechters geïnterviewd en tientallen jaren uitspraken en gegevens geanalyseerd. Zijn conclusie: ‘Dit is gewoon oneerlijk’. Het is voor veel arbeidsongeschikten heel lastig: voor de rechter aantonen dat ze écht zo ziek zijn als ze zelf zeggen, om van het UWV de uitkering te krijgen waar ze recht op hebben. Je hebt veel meer kans om je zaak te winnen als er een onafhankelijk medisch deskundige meekijkt, maar lang niet iedereen heeft daar het geld of de energie voor.

Het boek ‘Bruggen bouwen over de kenniskloof’ van Jim Faas is niet voor iedereen makkelijk leesbaar, maar daar is een oplossing voor: in boekhandel Scheltema gaan de voorzitter van de Lymevereniging Fred Verdult en beleidsmedewerker van de Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid Ynske Jansen Jim Faas in begrijpelijke taal interviewen over zijn onderzoek. We vragen hem ook wat zijn suggesties zijn voor patiënten die in de knel komen bij het aanvragen van een uitkering.

Er is gelegenheid om vragen te stellen tijdens de boekpresentatie. Na afloop is er een drankje en een hapje en dan kun je Jim Faas individueel spreken.

Bekijk in onderstaande video de livestream!

Lees hier het artikel in dagblad Trouw over het onderzoek van Jim Faas.