menu

Nicole (52) deed in 2021 mee aan de UWV-training via zoom

‘Je voelt je gewoon een stuk zekerder bij die keuringsarts als je dat gesprek een keer hebt geoefend.’

‘Ik zag de oproep voor die training toen ik op de wachtlijst stond voor de keuring door het UWV. Ik vond dat héél spannend. En ik voelde me ook onmachtig: hoe moest ik opboksen tegen dat enorme instituut? Ik vond het vooral spannend omdat het bij een eerder gesprek met de bedrijfsarts helemaal mis was gegaan. Hij maakte vervelende opmerkingen en lokte me in een discussie over het wel of niet bestaan van chronische Lyme. Daardoor klapte ik dicht bij hem en kon ik mijn verhaal niet meer goed doen. Ik was erg bang dat zich dat zou herhalen.’

‘Ik heb geaarzeld om me aan te melden, vanwege dat rollenspel. Daar zag ik erg tegenop. Maar ik ben zo blij dat ik die aarzeling heb overwonnen! Dat rollenspel was super nuttig. Het is even eng, natuurlijk, maar als je tegenover een echte keuringsarts zit die bepaalt of jij wel of niet een inkomen gaat krijgen, dan is dat nog véél enger. Je voelt je gewoon een stuk zekerder bij die keuringsarts als je dat gesprek een keer hebt geoefend. Je leert van je eigen fouten, maar je leert ook ontzettend veel van de oefeningen van je medecursisten.’

‘Zelf vond ik het fijn dat de training via zoom ging, omdat zo’n lange reis voor mij heel belastend is. En het was prettig om in de pauze gewoon even in mijn eigen huis een half uurtje te liggen.’

‘Na de training wist ik dat ik er alles aan had gedaan om me goed voor te bereiden. Ik had tools in handen om beter dat gesprek in te gaan. Ik kon mijn klachten beter presenteren, door dat rollenspel was ik voorbereid op vervelende vragen, en het hielp ook dat ik begreep hoe het hele proces werkte. Dat was een enorm fijn gevoel.’

‘De keuring is heel goed gegaan. Ik kon goed mijn woordje doen. Ik was erg emotioneel, maar toch ging dat allemaal goed. Het was superfijn dat Onno erbij was. We hadden samen de training gedaan, dus we waren samen heel goed voorbereid. Hij heeft in het gesprek niet eens zo veel gezegd, maar ik voelde me er toch veel zekerder door.’

‘Nu werk ik precies het aantal uren dat ik goed in staat ben om te werken, en ik krijg een uitkering voor de rest. Dat is heerlijk.’

‘Ik ben orthopedagoog. Ik volg voor mijn werk ook veel trainingen, en Onno en ik zeiden achteraf tegen elkaar: goh, wat was het niveau van deze training hoog. Goede info over de procedure, goede info over het presenteren van je klachten en een fijne sfeer: er is enige ruimte voor je eigen verhaal, maar we zitten er wel allemaal omdat we een doel willen bereiken. En de kers op de taart is dat rollenspel; die acteur doet het fantastisch.’

Volgende editie UWV-training: 11 november en 25 november van 13 tot 16 uur, via Zoom

Heb jij belangstelling voor deze training? Stuur dan een e-mail naar eric.kollen@lymevereniging.nl.

GAls je je belangstelling kenbaar maakt, geef dan in je e-mail ook aan of jij een vaste begeleider hebt die met je meegaat naar het UWV, en of die ook getraind wil worden (in onze ervaring is dat echt een aanrader!).

Bedankt vast voor je interesse.

Alt=