menu

Nieuw onderzoek naar aanhoudende klachten bij lymeziekte 

Uit grootschalig Nederlands onderzoek door het RIVM, Radboudumc en Amsterdam UMC blijkt dat ruim een kwart van de mensen met de ziekte van Lyme langdurige klachten houdt na de behandeling, die leiden tot beperkingen in het dagelijks leven. Het gaat hier om klachten zoals vermoeidheid, pijn en concentratieproblemen.

Hoewel een deel van dergelijke klachten in dit onderzoek ook voorkomen bij niet-lymepatiënten, is het wel heel duidelijk dat de klachten bij tijdig behandelde lymepatiënten vaker voorkomen en veel ernstiger zijn.

Meer dan 1.100 volwassenen in Nederland die lyme opliepen, zijn een jaar lang gevolgd om te onderzoeken hoe vaak en in welke mate aanhoudende klachten voorkomen. Daarbij is gekeken naar de kwaliteit van leven, en naar klachten als vermoeidheid, pijn en concentratieproblemen die binnen zes maanden na behandeling ontstonden en minimaal zes maanden duurden.

Mensen konden zich aanmelden via Tekenradar of via hun (huis)arts. Waarom een deel langdurige klachten houdt is het onderwerp van vervolgonderzoek van het RIVM, Radboudumc en Amsterdam UMC.

Goed dat nu is aangetoond dat een substantieel deel van zelfs tijdig behandelde patiënten klachten houdt na een standaardantibioticakuur.

Dit onderzoek is een belangrijke stap vooruit in de erkenning van de langdurige klachten die je kunt overhouden aan de ziekte van Lyme.

Bron: RIVM
Media: RTL Nieuws