menu
Tekst: Redactie

Na zes jaar onderzoek hebben wetenschappers een middel gevonden dat zelfs resistente Borrelia bacteriën kan doden. Dit is goed nieuws voor mensen die ondanks een behandeling met traditionele antibiotica langdurige klachten houden.

Wetenschappers van de Stanford universiteit screenden duizenden geneesmiddelen en stelden vast dat de antibioticasoort azlocilline, in een reageerbuis en bij muizen de bacteriën doodt die de ziekte van Lyme veroorzaken.

Azlocilline komt als beste uit de bus

Bij ongeveer 20% van de mensen met lymeziekte werken de huidige antibiotica niet. Aanhoudende symptomen zoals onder andere spierpijn, vermoeidheid en cognitieve stoornissen kunnen jaren aanhouden en soms voor onbepaalde tijd.

Een nieuwe studie van de Stanford universiteit in reageerbuizen en muizen levert bewijs dat het medicijn azlocilline de ziekteverwekkende bacteriën Borrelia burgdorferi in het begin van de ziekte volledig doodt. De studie laat zien dat het medicijn ook effectief kan zijn voor de behandeling van patiënten die zijn geïnfecteerd met medicijntolerante bacteriën, die aanhoudende symptomen kunnen veroorzaken.

Azlocilline komt als beste uit de bus

Gefrustreerd door het gebrek aan behandelingsmogelijkheden voor patiënten met de ziekte van Lyme met aanhoudende symptomen, begonnen onderzoeker Rajadas en zijn team in 2011 de jacht op een beter medicijn. In 2016 publiceerden ze een studie met 20 chemische middelen, van de ongeveer 4.000, die het meest effectief waren in het doden van de infectie bij muizen. De 20 middelen waren door de FDA (Food and Drug Administration) goedgekeurd voor verschillende doeleinden.

Een daarvan wordt bijvoorbeeld gebruikt om alcoholmisbruik te behandelen (disulfiram). In deze meest recente studie bleek azlocilline een van de top 20 kanshebbers, omdat het middel effectiever is in het doden van de Borrelia bacterie en minder bijwerkingen veroorzaakt.

De ziekte van Lyme kan verschillende organen aantasten, waaronder de hersenen, de huid, het hart, de gewrichten en het zenuwstelsel, de spieren, hartproblemen en artritis veroorzaken als het niet wordt behandeld.

Symptomen zijn onder andere koorts, hoofdpijn, koude rillingen en spier- en gewrichtspijn. Traditionele antibiotica, zoals doxycycline, zijn bij de meeste patiënten effectief als vroege behandelingskuur voor de infectie, maar het blijft onduidelijk waarom deze medicijnen in ongeveer 20% van de patiënten falen. Meerdere wetenschappers denken dat dit te wijten kan zijn aan medicijntolerante varianten van de bacterie die in het lichaam leven en ziekten blijven veroorzaken. Dr. Jayakumar Rajadas, Ph.D.

De onderzoekers hebben azlocilline gepatenteerd voor de behandeling van de ziekte van Lyme en werken samen met een bedrijf om een orale vorm van het medicijn te ontwikkelen. Zij zijn van plan om een klinische studie uit te voeren. Studie