menu

Oproep: Help je mee om de situatie van chronische lymepatiënten te verbeteren?

Help je mee om de situatie van chronische lymepatiënten te verbeteren?

“Voor mijn afstudeerproject van de master ‘Design Driven Innovation’, pas ik een andere vorm van onderzoek toe (Design Research), waarmee ik een nieuwe invalshoek hoop te vinden voor een oplossingsrichting voor chronische lyme. Mijn missie? Artsen en instanties anders naar chronische lyme laten kijken. Ik ben hiervoor opzoek naar lymepatiënten die volgens de reguliere richtlijn uitbehandeld zijn, maar nog steeds ziek zijn.”

— Jaap Feitsma

 

Werkwijze

Je denkt nu misschien: ‘Oké, maar wat wordt er dan van ons verwacht? Wat ga ik doen?’ Het werkt als volgt: je krijgt een doosje thuisgestuurd. In dit doosje zitten een paar opdrachten, die je een week lang mag uitvoeren (voor zover dat lukt, uiteraard), in je eigen tijd, gewoon vanuit huis.

Denk bijvoorbeeld aan:
Maak iedere dag een foto met je telefoon van alle medicatie die je gebruikt. Je mag mij dan de foto’s doorsturen. Hierbij kun je bijvoorbeeld ook aangeven of de behandeling wordt vergoed, of niet.
Maak een foto van waar je je dag doorbrengt. Denk aan: Kun je nog werken? Of zit je thuis? Komen er vrienden en vriendinnen langs? Familie?
Iedere dag noteer je iets dat leuk was en een iets dat minder leuk was. Is je definitie van iets dat leuk is, of iets dat minder leuk is veranderd, sinds je ziek bent? Wat vond je vroeger leuk en niet leuk?
Je krijgt een kaartje van je buurt, van Nederland, van Europa en van de wereld. Waar kwam je wel eens voor je ziek werd? En waar kom je nu?
Deel een van foto van jezelf van nu en van vóór je ziek werd.

Deze opdrachten leveren op een eenvoudige, laagdrempelige manier informatie op. Even plat: Het laat zien hoe het leven van iemand met chronische lyme er uitziet en wat dat doet (met jezelf en met je omgeving). Vervolgens kan ik, op basis van die informatie, vervolgstappen ‘ontwerpen’. Die vervolgstappen hoeven niet noodzakelijk met jullie te zijn.

Dit kan ook met andere mensen gebeuren. Door dit soort methoden toe te passen, ontdek je in sommige gevallen dingen waar nog niet eerder aan gedacht is. En dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat er —ergens binnen de complexe wereld van de lyme problematiek—, ‘iets’ verandert. Of dat er een richting wordt gevonden waarbinnen verandering mogelijk is (in positieve zin). En dat is uiteraard het einddoel.

 

Over Jaap

Jaap Ruurd Feitsma is filmmaker, virtual reality creative en fotograaf. In 2013 kreeg zijn vriendin chronische lyme. In die tijd maakte hij het spotje Lyme is Hell, om aandacht te vragen voor de chronische variant van de tekenbeetziekte.

In 2021 begon hij aan een masteropleiding. Zijn afstudeerproject is recent van start gegaan en hij wil zich hiermee inzetten voor Lyme, voor de chronische lymepatiënt. Om meer te weten te komen over Jaap, neem een kijkje op zijn website via www.feitsmavisuals.com/about.

Wil je meedoen of meer informatie?

Stuur dan geheel vrijblijvend een mailtje naar Jaap.feitsma@student.nhlstenden.com of een berichtje via WhatsApp naar 06 81 46 32 11.

Jaap zal dan toelichten wat zijn plan is.

OPROEP: HELP JE MEE OM DE SITUATIE VAN CHRONISCHE LYMEPATIËNTEN TE VERBETEREN?