menu
Actueel

Zeven kruidengeneesmiddelen kunnen Lyme bacteriën doden in een reageerbuis

Zeven kruidengeneesmiddelen hebben een zeer actieve werking tegen de Borrelia-bacterie, blijkt uit onderzoek. Er is behoefte aan een nieuwe behandeling, omdat traditionele antibiotica behandelingen niet helpen ongeveer 25 procent van de lymepatiënten. Een studie moet nieuwe behandelopties geven.

Onderzoekers van de Johns Hopkins universiteit en collega’s van het Center for Functional Medicine en de FOCUS Health Group hebben geconcludeerd dat zeven kruidengeneesmiddelen een zeer actieve werking hebben tegen de Borrelia bacterie in reageerbuizen, in vergelijking met de controle-antibiotica, doxycycline en cefuroxim.

“Aangezien traditionele antibioticabehandelingen de symptomen niet oplossen bij ongeveer 25% van de patiënten die worden behandeld voor de ziekte van Lyme en velen lijden aan de invaliderende effecten van de ziekte, is er behoefte aan een nieuwe behandeling die bewezen effectief blijkt tegen B. burgdorferi,” zegt de co-auteur van de studie dr. Sunjya K. Schweig.

Over het onderzoek

Voor het onderzoek testten de onderzoekers veertien natuurlijke producten in reageerbuizen tegen B. burgdorferi. Plantenextracten die werden geselecteerd voor de studie bestonden uit kruiden of middelen die eerder zijn gebruikt om de symptomen van patiënten te behandelen die niet reageren op de standaard lyme-antibioticabehandeling, die positieve veiligheidsprofielen hebben en goed opgenomen kunnen worden. Aanvullende criteria voor het selecteren van kruiden waren anti-biofilm effecten en het vermogen om de bloed-hersenbarrière te passeren. Om het onderzoek uit te voeren, werden de plantenextracten in concentraties van 1%, 0,5% en 0,25% en de controle-antibiotica getest, op zowel de groeiende als de niet-groeiende vorm van de Borrelia bacterie.

Kruidenremedies                                                                                                             

Omdat patiënten momenteel kruidenremedies uitproberen om de lacunes in de behandeling van antibiotica op te vullen, is dit onderzoek een belangrijke stap om zowel artsen als patiënten te helpen om erachter te komen, welke kruiden potentieel het meeste effect kunnen hebben. Volgens deze studie, uitgevoerd door de onderzoeksgroep van prof. Ying Zhang van de Johns Hopkins universiteit, zijn dit de zeven kruidengeneesmiddelen die B. burgdorferi in reageerbuizen kunnen doden: 

  • Cryptolepis sanguinolenta
  • Juglans nigra (zwarte walnoot)
  • Polygonum cuspidatum (Japanse duizendknoop/Japanse knotweed)
  • Artemisia annua (Zoete alsem)
  • Uncaria tomentosa (Cat’s claw)
  • Cistus incanus
  • Scutellaria baicalensis (Gildkruid)

Het is belangrijk om op te merken dat elk van deze producten potentiele bijwerkingen kunnen veroorzaken bij patiënten en het alleen mag worden ingenomen na advies van een arts, die op de hoogte is van de mogelijkheden en toxiciteit. Van deze producten veroorzaakte het Cryptolepis sanguinolenta extract volledige uitroeiing van de bacterie, terwijl de antibiotica doxycycline en cefuroxim en andere actieve kruiden dat niet deden. Dit extract wordt ook gebruikt voor de behandeling van malaria en de door teken overgedragen infectie Babesia, veroorzaakt door een malaria-achtige parasiet. In dit onderzoek is voor de eerste keer aangetoond dat het extract een potentiële impact heeft op B. burgdorferi in een reageerbuis. Aanvullend laboratorium en klinisch onderzoek moet worden uitgevoerd om de mogelijke rol te onderzoeken, die Cryptolepis sanguinolenta zou kunnen spelen bij de behandeling van de ziekte van Lyme. Verder vertoonden Cryptolepis sanguinolenta en Polygonum cuspidatum (Japanse duizendknoop) een sterke activiteit tegen zowel de groeiende vorm van de Borrelia bacterie als tegen de niet groeiende vorm van de bacterie. Stevia rebaudiana, Andrographis paniculata, grapefruitzaadextract, colloïdaal zilver, monolaurine en antimicrobieel peptide LL37 hadden daarentegen weinig of geen activiteit tegen de niet groeiende vorm van de bacterie.

Nieuwe behandelopties

“Het is onze hoop dat de bevindingen uit deze studie mogelijke nieuwe behandelopties voor artsen en hun patiënten laten zien. We hopen dat de resultaten de weg vrijmaken voor klinisch onderzoek om patiënten met chronische lymeziekte te helpen, bij wie de chronische symptomen te wijten zijn aan persistente bacteriën die niet worden gedood door de conventionele lyme-antibiotica” zegt Linda Giampa, directeur van de Bay Area Lyme Foundation, de sponsor van de studie. Het is echter van cruciaal belang om op te merken dat er aanvullende studies nodig zijn om de zeven actieve botanische medicijnen die in de studie zijn gevonden verder te onderzoeken. Patiënten kunnen beter niet proberen om zichzelf te behandelen met deze kruidenmiddelen, vanwege mogelijke bijwerkingen en het ontbreken van klinische onderzoeken met deze producten. Studie: Evaluation of Natural and Botanical Medicines for Activity Against Growing and Non-growing Forms of B. burgdorferi