menu

Ziek zijn is soms leren gewoon te bestaan

Lyme: Borreli Burgdorferi is een bacterie die zich verstopt, maar de ziekte is niet ‘onzichtbaar’.

We zijn met veel in die wachtzalen tussen naalden en draden met botpijn, gewrichtspijn, spierpijn, buikpijn, hoofdpijn, verlamming, angstaanvallen, tremoren, benen die het soms plots begeven, flauwtes, blinde vlekken, bloedneuzen, hallucinaties, hartaanvallen, leverfalen, depressie, allergische reacties, bloedklonters, onbeschrijfelijke vermoeidheid, misselijkheid, het gevoel van mieren in je lijf, brain fog, verdriet, vermoeide ogen, vele kleine pilletjes en grote dromen op pauze.

Slechte dagen zijn verstopt, niet onzichtbaar.

Ziek zijn is soms leren gewoon te bestaan. Het is graag leven en leren dat soms in stilstand te doen, maar in die stilte is het hard werken.

Het is proberen genezen zonder te vergeten hoe het voelt om gezond te zijn en tegelijk accepteren waar je op dit moment bent.

Het is leren dat waarheden naast elkaar kunnen bestaan. Je hoeft geen perfect bloedresultaat te hebben om op een betere dag de deur uit te stappen en jezelf even een pauze te geven van het label ‘ziek’. Je hoeft geen pijnloos lichaam te hebben om geluk en dankbaarheid te ervaren. Je moet niet altijd de energieke, uitbundigste vrolijkste versie van jezelf zijn om graag gezien te worden.

Het is leren loslaten van wat je denkt dat je zou moeten zijn. Voor mij is dat wat gelukkig zijn nu is.

Je mag gewoon bestaan, en bestaan is iets fantastisch mooi op zichzelf. Al de rest is bonus, kersen op een taart.

Ik dans wel eens terug op tafels en elke keer dat ik vrienden omarm, luide muziek kan verdragen, kan gaan wandelen, een warme paardenhuid aanraak of in de zee zwem voel ik terug dat het kan, die keren.

Gezondheid is het volle leven en dat kan er enkel zijn als er tijd, ruimte, liefde, veiligheid, erkenning en zo dus ook een betere behandeling is om te genezen.

Meer en meer teken zijn besmet met Borrelia en co-infecties. Zo zijn er dus ook meer en meer mensen die besmet raken, zelfs zonder de welgekende rode kring. Het kan zelfs zonder een insectenbeet, bijvoorbeeld van moeder op kind worden overgedragen. Ja, er worden dus wel degelijk baby’tjes geboren met de ziekte van Lyme. De cijfers zijn enorm alarmerend. Mede dankzij de klimaatveranderingen komt lyme nu in meer dan 80 landen voor. Niet iedereen ontwikkelt de chronische immuunstoornis maar zo’n 14 procent van de wereldbevolking is wel besmet. Dat is 1 op 7 mensen. 1 op 7.

In de meeste gevallen krijgen mensen pas jaren na hun eerste symptomen een diagnose. Velen misschien nooit. Dat moet anders kunnen.

Weet dat het bestaat.

Laat je testen.

Let op voor die teken en let op elkaar.

Alt=