De Lymevereniging heeft in oktober 2016 een enquête gehouden onder haar leden over het onderwerp lymebehandeling. Via e-mail zijn 1.788 leden uitgenodigd om de enquête in te vullen; 661 hebben hieraan gehoor gegeven (38%). Wij geven hier een korte samenvatting van de antwoorden.
Van de invullers is 63% vrouw en 37% man. Ze zijn tussen de 8 en 86 jaar oud; de grootste groep (68%) is tussen de 45 en 75 jaar. Wij hadden gevraagd om de enquête door te sturen naar familie en kennissen met lyme. Van de invullers is daarom 9% geen lid van de Lymevereniging.
Van de invullers geeft 49% aan een tekenbeet te hebben opgemerkt en 55% heeft een rode vlek of ring gezien. Dit komt overeen met het bekende beeld dat ongeveer de helft van de lymepatiënten een teek heeft gezien, en dat de helft een rode kring heeft gehad. Van de invullers geeft 7% aan waarschijnlijk op een andere manier dan door een tekenbeet te zijn besmet. Het gaat hier vooral om steken van andere insecten, maar ook enkele andere manieren van besmetting worden genoemd.
De meeste invullers hebben al jaren symptomen van lyme: 98% langer dan 1 jaar, 72% langer dan 5 jaar en 42% langer dan 10 jaar. Hierbij moet er rekening mee gehouden worden dat mensen dikwijls pas lid worden van een patiëntenvereniging als ze langere tijd ziek zijn, en op zoek gaan naar informatie.
De diagnose lyme wordt vaak pas na maanden of jaren gesteld. Ongeveer de helft van de diagnoses van de respondenten is binnen de reguliere geneeskunde in Nederland gesteld (huisarts, specialist, expertisecentrum), de andere helft is gesteld door integrale artsen, in een buitenlandse kliniek of door alternatieve genezers. Een kleine driekwart van de diagnoses lijken te zijn bevestigd door lab-testen.
De meest voorkomende test is de standaard bloedtest (elisa + western blot) (48%), gevolgd door ruggenprik (26%), LTT (25%) en CD57 (15%). De helft van de patiënten is getest op co-infecties. De meest voorkomende co-infecties zijn Bartonella (51%) en Chlamydia pneumoniae (44%).
De antwoorden tonen duidelijk het belang aan van vroege diagnose en behandeling: bij diagnose binnen 1 jaar geeft ongeveer een kwart aan niet meer ziek te zijn. Bij latere diagnoses is dat 1 op de 10. Wij moeten er hier rekening mee houden dat het om leden van de Lymevereniging gaat. Patiënten die na een korte behandeling genezen, zullen meestal geen lid worden en komen dus niet voor in het bestand.
De duur van de behandeling loopt sterk uiteen, van een paar weken tot vele jaren.
Wij hebben vragen gesteld over de behandeling door huisarts, specialist, Lyme expertisecentrum, integrale arts (arts, die zowel reguliere als alternatieve behandelingen toepast), kliniek in het buitenland en alternatieve behandelaars.