menu
Door Cockie Vlietman, Schrijfster

Hoe het boek Vampie & Tick tot stand kwam

De ontdekking van een teek

Een stadskind was ik. Mijn eerste kennismaking met een teek was tijdens een jeugdkamp in de Sallandse bossen. Het beestje zat te chillen op mijn voorhoofd en had zich al stevig vastgehecht aan mijn huid. Zoals gelukkig achterhaald is, werd de teek eerst verdoofd met alcohol en daarna pas verwijderd. Een beestje… weg ermee. Het restantje dat in mijn vel achterbleef, zou er wel vanzelf uit gaan. En dat was het. (Lees hier hoe je op de juiste manier een teek kunt verwijderen)

Vele jaren later kwam de teek plotseling weer op mijn pad. Een kleinzoon nam na het zoeken van paddenstoelen in de duinen tot mijn schrik een teek mee naar huis. Onder zijn oksel. Door mijn werk bij een natuurbeheerder wist ik inmiddels wat voor ellende zo´n minuscuul beestje teweeg kan brengen. Ik vroeg me daardoor af hoe je kinderen op hun eigen niveau informatie kunt geven over het voorkomen van tekenbeten. Ik besloot een boek te gaan schrijven, zodat kinderen uit eigen hand kunnen lezen wat een teek is en wat hij doet. Ik wilde dat het vriendelijk, spannend en leuk zou worden. Vooral aantrekkelijk om te lezen. Er is veel energie in gaan zitten, maar toen ik de reactie van een recensent las: ‘op een heel positieve manier worden de teken beschreven. Je krijgt er haast zin in om er één te ontmoeten’ was mijn missie volbracht. 

Stads groen 

Een berichtje op internet trekt mijn aandacht. In Haarlem wordt een tiny forest aangelegd, ofwel een educatieve tuin ter grootte van een tennisbaan. Wat een mooi initiatief,’ denk ik gelijk. Stadskinderen die spelenderwijs kennis opdoen van inheemse bomen en struiken. Zeker in deze tijd waar ze veel binnen hebben gezeten en het contact met andere kinderen hebben gemist. Top! 

Direct daarna gaan mijn gedachten naar teken. Natuurlijk leven deze beestjes niet alleen in de vrije natuur, maar ook tussen het stadse groen. Waar vogels en knaagdiertjes zijn, zijn zij ook. Het is belangrijk dat ook deze kinderen weten hoe ze zich in hun eigen buurt tegen teekjes kunnen beschermen.

Het is helemaal fijn als zij op hun beurt hun ouders/grootouders iets kunnen vertellen over de teek, zoals de diverse stadia die het beestje doormaakt: van larve naar nimf en van nimf naar volwassen teek.  

Terwijl ik hier over nadenk, krijg ik een ingeving… morgen breng ik een boek naar de basisschool die naast het tiny forest ligt! 

Uit: Vampie & Tick, twee hechte teekjes.

Deel II – De nimf

‘Hou je goed vast. Daar gaan we.’ Rufus doet ontzettend zijn best. Hij maakt de ene mooie sprong na de andere. Het valt de teekjes niet mee om op zijn rug te blijven zitten, maar het lukt. Ze zijn al zeventien supersprongen op weg wanneer Rufus ineens zo stijf als een chocoladesnoepkikker tussen het kroos blijft liggen. De twee voelen direct aan dat er iets niet klopt en weten dat ze zich nu muisstil moeten houden. Een schaduw die lijkt op een bezemsteel glijdt langzaam over hen heen… 

Het boek van Cockie kopen? Dat kan hier

Hoe het boek Vampie & Tick tot stand kwam