menu
De teek

De teek

Samenvatting

Samenvatting

De teek speelt een belangrijke rol bij de besmetting met lyme. De ziekte van Lyme en andere co-infecties worden overgedragen door teken. Teken zijn het hele jaar actief en komen ook voor in je eigen tuin.

Overdragen

Teek draagt lyme en co-infecties over

De ziekte van Lyme en andere co-infecties worden overgedragen door teken. Zij leven in steeds grotere aantallen in ons land. In bossen, duinen en parken, maar ook in je eigen achtertuin. De teek is een klein spinachtig diertje (geleedpotige spinachtige parasiet), die zich met zijn monddelen vastzet in de huid van zijn gastheer om bloed te zuigen. Ongeveer 25% van de teken is besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.

Altijd actief

Teken zijn het hele jaar actief

In Europa is de bekendste soort de Ixodes ricinus of schapenteek. Deze teek komt voor op plaatsen waar de luchtvochtigheid groot is, bijvoorbeeld op plaatsen met lage begroeiing. Teken komen niet alléén voor in natuurgebieden, maar ook in stadsparken, grasdijken, weilanden en tuinen. Vaak wordt gesteld dat het tekenseizoen van maart tot november is, maar door de zachte winters zijn teken het hele jaar door actief. Tijdens hete en droge zomermaanden is de activiteit minder.

Teken bijten zich vast in de gastheer, meestal merkt men daar niets van. Ze leven van opgezogen bloed en zijn 24 uur per dag op zoek naar ‘gastheren en gastvrouwen’ om bloed te kunnen zuigen.

Teken hebben voorkeur voor warme, vochtige plekjes, zoals de liezen, knieholten, oksels, achter de oren, schaamstreek enzovoort. Omdat kinderen kleiner zijn, zijn teken bij hen vaak op het hoofd te vinden: bij de haargrens en achter de oren. De Dermacentor-teek heeft een voorkeur voor de behaarde hoofdhuid en is het hele jaar door actief.