Wat is er bijzonder aan de samenwerking tussen de Lymevereniging, het AmsterdamUmc en Stichting Tekenbeetziekten?
We zitten natuurlijk al samen met het AmsterdamUmc in het Nederlands Lyme expertisecentrum, hetgeen niet betekent dat we het met het AmsterdamUmc en hun benadering van chronische lyme eens zijn en dit genuanceerd vinden, maar wat bijzonder is dat er nu een congres wordt georganiseerd waar er ook ruimte is voor de wetenschappers die de patiëntenorganisaties belangrijk vinden, waar dus meer vooruitstrevendheid wordt getoond en verschillende visies op de ziekte van Lyme. Hetgeen wat op het patiëntensymposium besproken wordt zal ook worden gecommuniceerd op het grote congres voor wetenschappers, mondeling of schriftelijk, zodat het niet alleen binnenskamers blijft maar alle wetenschappers kennis kunnen nemen van wat er op het patiëntensymposium heeft plaatsgevonden.
Wat vindt de Lymevereniging belangrijk op de dag zelf?
Wat wij ook belangrijk vinden is dat er een discussie gefaciliteerd wordt tussen wetenschappers en patiënten en dat daar ruimte voor is. Daarom hebben patiënten ook de mogelijkheid gekregen om vooraf vragen in te dienen. Ik hoop van harte dat patiënten gebruik hebben gemaakt van deze kans. Vragen mogen kritisch zijn en kunnen bijvoorbeeld gaan over het wereldwijde verschil in visie op de diagnose en behandeling van lyme, over de nodige vooruitgang, over wat ze missen en wat ze belangrijk vinden. Daarnaast vinden we het belangrijk dat er op het symposium de mogelijkheid is voor kennisdeling en netwerken tussen wetenschappers onderling en die ruimte zal er ook zijn. En ook dat lymepatiënten elkaar op deze dag kunnen ontmoeten en er ruimte is voor lotgenotencontact.
Wat is je hoop voor het patiëntensymposium?
Wij hopen hiermee een begin te maken met het betrekken van patiënten bij wetenschappelijke congressen alsook het betrekken van wetenschappers die patiënten belangrijk vinden en aansluiten bij hun ervaring en zo een betere mix te krijgen tussen de verschillende visies op de ziekte van Lyme. Zodat ook wetenschappers van elkaar kunnen leren en er meer vooruitstrevendheid komt in het onderzoek naar lyme. Door ruimte te geven aan wetenschappers met verschillende visies op lyme hopen we dat er meer kennisdeling en samenwerking komt.
Waarom moeten mensen er echt bij zijn?
Ik begrijp dat zo’n dag voor lymepatiënten een flinke inspanning vergt maar toch hoop ik van harte dat zo veel mogelijk patiënten en/of hun naasten naar het symposium komen om zo hun stem te laten horen en te laten zien: dit vinden wij belangrijk en hier willen wij meer van. Met jouw aanwezigheid benadruk je het belang van het betrekken van patiënten, de kennisdeling met wetenschappers met een andere visie, waarom dit zo nodig is, de urgentie van meer vooruitstrevendheid en de urgentie dat er wetenschappers betrokken worden die beter aansluiten bij jouw ervaring. Alleen met elkaar kunnen we verschil maken dus ik hoop dat er een hoge opkomst is en patiënten daar hun stem kunnen laten horen. Net zoals we drie jaar geleden onze stem hebben laten horen in Den Haag met het aanbieden van de Nederlandse Lyme monitor, is het nu opnieuw van belang om je stem te laten horen. Het is daarom belangrijk dat patiënten aanwezig zijn.
Wat zou je tot slot nog willen meegeven?
Ik hoop op een grote opkomst. Patiënten zijn namelijk afhankelijk van wetenschappelijk onderzoek, dus is het ook belangrijk dat ze op dat vlak van zich laten horen, aanwezig zijn en laten zien wat zij belangrijk vinden. Want zonder nieuw onderzoek geen vooruitgang en daar hebben wij jou als patiënt en naasten hard bij nodig! Om die reden hebben we als Lymevereniging 150 kaarten ter beschikking gesteld. De kaart (van 25 euro) moet je wel voorschieten maar kan achteraf gedeclareerd worden. Dit doen wij omdat we het belangrijk vinden dat het toegankelijk is voor iedereen. De kaarten gaan hard, maar we hopen natuurlijk dat het uitverkocht zal zijn. Kom jij je stem laten horen 4 september?
Meld je hier aan voor het patiëntensymposium.