Amsterdam, 6 mei 2022
Een julimiddag in 1980 in mijn tuin, lekker lezend in het zonnetje, daar liep ik mijn tekenbeet op. Tweeëntwintig jaar oud en net begonnen als student aan de Universiteit van Amsterdam. Niemand had kunnen bedenken dat die ene beet voor zoveel jaar ziekte zou kunnen zorgen. Niemand had ook kunnen bedenken dat dit hele lyme-avontuur uiteindelijk zou leiden tot de vraag van Dik den Hollander of ik voorzitter zou willen worden van de Lymevereniging. Maar het antwoord is duidelijk, dat wil ik graag!
Over mijn lyme belevenissen kan iedereen lezen in het Lyme Magazine, waar ik sinds drie jaar columnist ben. Na die eerste tekenbeet volgden er nog meer, en helaas in 2016 ook een beet die een herinfectie met flinke gevolgen veroorzaakte. Bovendien gaf ik de infectie door tijdens mijn zwangerschap.
De ziekte werd jarenlang niet (h)erkend en ik heb sindsdien altijd geprobeerd parttime te werken, eerst als logopedist en later als leerkracht/ambulant begeleider in het speciaal onderwijs voor dove en slechthorende leerlingen en leerlingen met een taalstoornis. Maar ook als docent aan de Masteropleidingen voor leerlingen met een communicatieve beperking en als onderzoeker in het lectoraat Dovenstudies van de Hogeschool Utrecht. Daarnaast was ik acht jaar lid van de centrale cliëntenraad van Levvel, een instelling voor kinder- en jeugdpsychiatrie en jeugdzorg in Amsterdam, de laatste drie jaar als voorzitter.
Op verzoek van het bestuur heb ik mijn ideeën over de Lymevereniging op papier gezet, en hier gaan we de komende tijd mee aan de slag. De impasse waar op dit moment sprake van is rondom de erkenning, diagnostiek en behandelmogelijkheden van chronische lyme verdient in elk geval de allerhoogste prioriteit.
Direct na de ALV is er tijd om verder kennis te maken en ik nodig jullie uit om tijdens een online ‘meet-en-greet’ in juni met elkaar verder te praten.
Ik kijk er naar uit om met elkaar aan de slag te gaan!
Annemiek Voor in ’t holt