menu
Blog

Terugbijten - René

Onbegrip en moedeloosheid

Vrijwel elke lymepatiënt heeft er helaas, vroeg of laat, weleens mee te maken gehad: medisch onbegrip. Dan wel omdat de borrelia niet in het reguliere circuit gevonden is, dan wel omdat het reguliere circuit meent dat je uitbehandeld bent.

Er bestaat amper iets wat vervelender is voor een lymepatiënt dan het ervaren van onbegrip. Iedereen wil dat jij weer beter wordt, toch? Helaas is het in werkelijkheid niet zo gemakkelijk als die vorige zin doet vermoeden. Ja, je familie en vrienden kunnen niet wachten om weer ‘normaal’ met jou op pad te kunnen, over die momenten heb jij waarschijnlijk al vaak gedroomd. Toch gebeurt het geregeld dat lymepatiënten alleen maar moedelozer worden van dat ellenlange gezeur met dokters, huisartsen, neurologen, internisten et cetera.

Ik ken het. Sinds eind 2017 heb ik lyme, iets wat ik overigens pas sinds eind 2019 weet. Toen is de behandeling ook begonnen: alternatief, omdat er niets meer te vinden was in mijn bloed en mijn hersenvocht. Op momenten is het loodzwaar: het voelt alsof je er alleen voor staat en de wereld gewoon vrolijk doorgaat. Wat het nog moeilijker maakt is dat er bij mij regulier niets is bewezen en ik me dus in allerlei bochten moet wringen om poot aan de grond te krijgen. Voeg daarbij dat mij zware medicatie is voorgeschreven om paniekaanvallen tegen te gaan – aanvallen waarvan ik, toen ik ze kreeg, geen idee had waar deze vandaan kwamen. Inmiddels weet ik dat het een onderdeel van neuroborreliose kan zijn. 

 

Portret van rene

Terug bijten

Het is menseigen om bij de pakken neer te gaan zitten na zoveel ellende. Jandorie, waarom begrijpen ze me niet, waarom luisteren ze niet, ik voel dit toch, ik word toch niet gek? Nee, je wordt niet gek. Je hebt lyme en lyme geniet ervan om jou flink op te stangen. Het enige wapen wat je altijd hebt, ben jezelf.

Laat je niet op de kop zitten en bijt terug! In de alternatieve wereld bestaan er veel mogelijkheden om handvatten te krijgen in het lymeverhaal, zodat je in ieder geval wat houvast hebt. Denk aan behandeling via bioresonantie, of verlichting van pijn via acupunctuur. Holistische therapeuten kunnen precies aangeven waar jouw energievelden zitten en waar ze tekort schieten. De meest simpele middeltjes als visolie en een multi-vitamine kunnen bij sommigen al een wezenlijk verschil maken.

Geen enkele lymepatiënt is hetzelfde en dus is het voor elk individu afwegen welke methoden, regulier of alternatief, het beste werken. Echter: zolang je je laat bijten, zal de lyme niet weten met wat voor innerlijke strijder-ie daadwerkelijk te maken heeft. 

Wake up call?

Tot op heden bestaan er nog geen recht-naar-de-top verhalen wat betreft lyme, maar er duiken gelukkig wel steeds meer mogelijkheden tot genezing op. Voor iedere lymepatiënt geldt een ander pad – de een leert heel veel over het ontspannen van het lichaam, de ander heeft behoefte aan een strak voedingsschema.

René 26 jaar

Ik heb veel narigheid gelezen over de ziekte van Lyme en schrok me een hoedje toen ik het zelf bleek te hebben. Voorheen was ik een enorme hittepetit met een kort lontje, werkte ik me helemaal het schompes en nam ik eigenlijk nooit rust.

Is het een teken (no pun intended), een wake up call dat ik borrelia heb, en mijn leven dus om moet gooien? Elke dag dat ik verspil met het denken aan ‘waarom heb IK dit nou weer’ is een dag die ik ook had kunnen besteden aan ‘hoe werk ik eraan dat ik hiervan af kom’.   Ik geloof dat wij zelf in staat zijn om ons lichaam sterker te maken en dus te genezen!