menu
Blog

Wat maakt jou nou jou? - Anoniem

“Wat maakt jou nou jou?” is een vraag die ik mij het afgelopen jaar heel vaak heb gesteld.

Vaak kan ik deze vraag niet beantwoorden. Kan jij dat wel?

Wat maakt jou nou jou?

Weet jij wie je bent?

Ik ben 21, over een maandje word ik 22. De diagnose kreeg ik in mijn 21ste levensjaar. Over een maandje vier ik niet alleen mijn geboortedag, maar ook het feit dat ik vermoedelijk ben ontstaan met deze ziekte.

Samen worden wij 22 jaar. Is dat iets om te vieren? Ook die vraag kan ik niet beantwoorden.

Al mijn hele leven lang deal ik onder andere met allergieën, astma, chronische urticaria en vrijwel elke infectie en bacterie die ik tegenkom.

Mijn immuunsysteem is shit en ik heb er maar mee te leren leven. Toen ik mijn eerste antibiotica kuur kreeg verwachtte ik dan ook dat mijn immuunsysteem eindelijk wat normaler zou gaan functioneren. Zodat ik hopelijk ook weer normale shampoo kan kopen. Eentje die goedkoper is, met cocamidopropylbetaine er in (ja ja, kijk maar op je shampoofles).

Helaas heb ik met de antibioticakuur nooit een positief effect gemerkt op mijn immuunsysteem. Daarentegen werd ik op een dag wakker zonder angst. Iets waar ik mijn hele leven al mee deal. Nachten waarin ik niet kan slapen vanwege de paniekaanvallen die ik heb, depressie, PTSD, stemmen in mijn hoofd, overprikkeldheid, stemmingswisselingen en nog veel meer.

Tot op die dag.

Ik durfde ineens te leren, huiswerk te maken, sociaal te zijn. Ik kon afwegingen maken zonder met mezelf in discussie te gaan. Ik kon slapen en functioneren. Mijn brein deed niet moeilijk en ik kon helder nadenken, het was geen blur. Ik was scherp. Ik kon eindelijk mezelf zijn.

Althans, dat denk ik. Wat maakt mij nou mij? Die drie maanden met antibiotica was ik een ander persoon, een Ik-2.0. Mijn omgeving merkte aan mij dat ik mij anders gedroeg, (ook) zonder dat zij van mijn kuur afwisten. Ik was relaxter, ontspannener, mijn ogen waren helder. Nu ben ik weer Ik, zonder de 2.0. En het laat heel veel vragen achter. In de puberteit is het de tijd om jezelf te leren kennen, maar ik heb nog steeds geen idee wie ik ben. Mijn Ik van mijn kindertijd, mijn Ik en mijn Ik-2.0 zijn drie compleet verschillende personen. Het maakt me verdrietig als ik er bij nadenk dat ik geen idee heb wat er in dit lichaam speelt.

Als ik ermee ben ontstaan, wat maakt mij dan mij?

Ben ik lyme?

Deze ervaring is geschreven door Anoniem 21 jaar naar aanleiding van de week van de Psychiatrie. Echte naam is bekend bij de redactie