Rond de diagnose en behandeling van Lymeborreliose bestaan nog veel onzekerheden.  Helaas zijn niet alle artsen goed op de hoogte van de problematiek die er speelt rondom de ziekte van Lyme en lijkt dit vaak onbespreekbaar. Toch is het zinvol een goed contact met uw arts te onderhouden. Duidelijke communicatie is mede daarom essentieel in de relatie met uw arts. Een arts is immers afhankelijk van de informatie die u hem geeft.

Voordat u een arts bezoekt

Zorg  dat u zelf heel goed op de hoogte bent van álle informatie over de ziekte van Lyme en andere tekenbeetziektes. Wanneer u problemen ondervindt bij de diagnose of u knapt onvoldoende op van de standaardbehandeling, praat dan met uw arts over het verschil van mening tussen artsen, verschillende zorgrichtlijnen en bepaal samen de beste weg in dezen. Een proefbehandeling bij twijfel over de diagnose zou tot de mogelijkheden moeten behoren.

Duidelijke communicatie is mede daarom essentieel in de relatie met uw arts. Een arts is immers afhankelijk van de informatie die u geeft.

Tips

Bereid u voor
Maak thuis een vragenlijstje. Som de lichamelijke klachten op en omschrijf wat u van de arts verwacht. Een arts heeft soms weinig tijd. Vraag daarom het belangrijkste eerst. Op die manier hebt u alvast de meest essentiële informatie.

Wees duidelijk 
Geef zoveel mogelijk informatie. Wees duidelijk over uw symptomen. Wanneer en waar zijn ze begonnen? Hoe lang duren ze? Vertel ook hoe u zich de laatste tijd voelt. Bespreek het resultaat van eerder gevolgde behandelingen. Vertel of u andere chronische ziektes of medische problemen hebt. Laat weten welke medicijnen of kruidensupplementen u inneemt. Vertel als u allergisch bent of ongewoon reageert op medicatie.

Logboek
Houd uw klachten bij in een logboek. Zo kunt u een duidelijker beeld geven van uw problemen.

Wees open
Sommige dingen zijn moeilijk om over te praten. Toch heeft het geen zin om dingen te verzwijgen.

Stel vragen
Elk beroep heeft een technisch taalgebruik waar u als leek soms weinig van begrijpt. Dit geldt uiteraard ook voor de medische wereld. Is iets niet duidelijk? Vraag het gewoon opnieuw.

Een beetje geduld
Om een correcte diagnose te stellen, moet een arts soms verschillende mogelijke oorzaken onderzoeken. Dat vraagt tijd en vaak zijn meerdere bezoeken aan de arts nodig. Maar ook als er een diagnose gesteld is, kunnen er problemen opduiken. Een ziekte verloopt immers bij iedereen anders. Soms is het daardoor moeilijk of zelfs onmogelijk om het verloop van een ziekte juist in te schatten.

Medisch dossier

Lymepatiënten moeten helaas vaak een lange weg door de medische wereld afleggen, voordat zij serieus genomen en geholpen worden. Wij raden u aan uw medisch dossier bij te houden. Dit wil zeggen dat u uw medisch dossier opvraagt bij uw arts en tevens alle testuitslagen. Onthoud dat u recht hebt op uw medisch dossier en alle gegevens; het gaat tenslotte over uzelf. Op deze wijze kunt u meekijken naar de conclusies en stappen van uw arts en in overleg met hem of haar de te volgen weg bepalen. Onthoud dat een arts verplicht is zijn patiënt volledig te informeren en te allen tijde serieus te nemen.

 

De behandeling van Lyme volgens wetenschappers en artsen

De behandeling van Lyme volgens de Lyme Vereniging

Lymevereniging

De ziekte van Lyme kan iedereen overkomen. De laatste jaren wordt er een stijging van het aantal lymepatiënten gemeld. De lymevereniging staat voor je klaar!

Help ook mee in de strijd tegen de tekenziekten. Wat kan je doen? Doneer, word lid, of help als vrijwilliger. Zie alle mogelijkheden
op pagina Help mee.

lymevereniging
ANBI_FC ANBI_FC

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen,
meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Vragen over Lyme?

Bel 0900 2100022 (15 cent per minuut). Vanuit het buitenland 0031 85 3001025
Voor de tijden zie: Telefoondienst.